Tuesday, April 27, 2010

laksa johor~





















Baru-baru ini, aku telah masak laksa johor. Sedap sekali. Aku sadar makanan ini tidak dikenali oleh orang lain karena makanan ini berasal dari negara asalku, Malaysia. Tambahan pula, makanan ini sukar dibuat. Cara membuatnya agak rumit dan perlu waktu yang lama. Biasanya, ibuku akan masak laksa johor apabila menjelang hari raya. Oleh karena itu, aku dan abang-abang selalu menanti-nantikan hari raya untuk makan laksa johor yang disediakan ibu.
Aku sungguh gembira dan kagum dengan diriku sendiri karena aku tidak pernah menyangka aku mampu memasak laksa johor dengan tanganku sendiri tanpa bantuan ibu. Lagi pula, aku masaknya di negara Amerika Serikat. Tetapi aku tetap berterima kasih dengan rekan-rekan yang membantuku memasak laksa johor.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
Bahan A
250g ikan kembung
250g ikan tenggiri
50 g udang kering

Bahan B
2 biji bawang merah
1.5 cm belacan
5 biji bawang putih

Bahan C
1.5 cm jahe
1.5cm lengkuas
3 btg serai

2 camca besar rempah kari ikan
1.5 biji kelapa buat kerisik
1 biji kelapa santan
2 keping asam gelugur
1 camca garam dan gula secukup rasa
2 camca besar minyak goreng

Ulam2
20 daun selasih
2 biji timun
2 biji bawang besar
10 biji limau kasturi


1 bungkus spageti
Taoge
Sambal belacan


CARA2 MEMBUAT KUAH
Rebus/kukus ikan – ambil isinya saja
Udang kering direndam
Tumbuk bahan A, B dan C secara asing
Panaskan minyak dalam wajan
Tumis bahan B hingga layu kemudian masukkan bahan C dan goreng lagi hingga baunya harum
Masukkan rempah kari dan goreng hingga rempah masak
Masukkan santan cair, air rebusan ikan dan Bahan A
Biarkan mendidih (api kecil)
Kecilkan api sambil aduk 20 menit lagi
Masukkan kerisik, pati santan, asam gelugur, garam dan gula
Biarkan di atas api kecil sambil aduk selalu selama 1 jam

Nah! Itulah cara membuat laksa johor! Hasilnya: Sedap sekali deh! >.<




3 comments:

  1. wah, hebat sekali embak sara membuat laksa johor itu!
    seperti kelihatan di dalam gambar, saya juga kelihatan gembira dapat memakan masakan embak sara ini..
    terubat rindu saya kepada negeri saya yang tercinta di kampung :)

    ReplyDelete
  2. lihatnya enak ya makanannya... ingin sekali saya coba laksa johor. harus tunggu sampai saya pulang ke malaysia deh hehe.. jelas sekali prosesnya. sekarang saya boleh buat laksa! :D

    ReplyDelete
  3. jelas bangat proses buat laksa johor ! saya juga dari johor tetapi saya belum coba makanan ini. ingin kembali johor dan coba :) kayaknya enak juga ya ?

    ReplyDelete